Απαντώντας στις ερωτήσεις σας

 • Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

  Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.
  Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της και άρα την εκδήλωση της νόσου.

 • Πως γίνεται η διάγνωση του διαβήτη;

  Όταν το πρωινό σάκχαρο νηστείας σε δύο μετρήσεις είναι 126 mg/dl και πάνω (νηστικός για περισσότερο από οκτώ ώρες και η μέτρηση να γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο)

  Όταν σε τυχαία μέτρηση η τιμή του σακχάρου είναι πάνω από 200 mg/dl σε κάποιο άτομο με συμπτώματα διαβήτη

  Όταν στην εξέταση καμπύλης σακχάρου η τιμή του σακχάρου δύο ώρες μετά την αρχική λήψη της γλυκόζης είναι πάνω από 200 mg/dl.

 • Ποια είναι τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη;

  Τα κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη είναι

  Πολυουρία

  Πολυδιψία

  Πολυφαγία

  Απώλεια βάρους παρά την πολυφαγία

  Θάμπωμα όρασης

  Κνησμός γεννητικών οργάνων

  Εξάντληση – καταβολή

  Τα συμπτώματα είναι ποικίλου βαρύτητας ή και να λείπουν ανάλογα με τα επίπεδα του σακχάρου αίματος

Ρωτήστε μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας

Your Name

Your Email

Your question