Γιατί όταν ξέρεις, μπορείς να ρυθμίζεις το Διαβήτη.
Μπορείς να ζεις καλύτερα!

Χαμηλή γλυκόζη αίματος (Υπογλυκαιμία)

Αίτια

  • Παράλειψη ή καθυστέρηση λήψης γεύματος, ενώ λαμβάνει κανονικά τα δισκία ή και την ινσουλίνη
  • Περισσότερη άσκηση από τη συνηθισμένη
  • Λήψη μεγαλύτερης δόσης ινσουλίνης ή δισκίων

Συμπτώματα

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα όταν το σάκχαρο αίματος είναι χαμηλό (υπογλυκαιμία) είναι: ιδρώτας, πονοκέφαλοι, υπερκόπωση, χλωμάδα, τρεμούλα, πείνα, μεταβολές διάθεσης, θαμπή όραση, ζαλάδα. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας εμφανίζονται σε δύο φάσεις: καθώς τα επίπεδα του σακχάρου μειώνονται, θα αισθανθείτε συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της «αύξησης της αδρεναλίνης»: ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, πείνα. Καθώς το σάκχαρο φτάνει σε χαμηλά επίπεδα, τότε εμφανίζονται συμπτώματα έλλειψης σακχάρου από τον εγκέφαλο: αποπροσανατολισμός, σύγχυση και κώμα. Η αναγνώριση της υπογλυκαιμίας δεν είναι δύσκολη μετά την πρώτη σας εμπειρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι όταν τη νιώσουν για πρώτη φορά, είναι σίγουροι μετά ότι θα την αναγνωρίσουν.

symptvmata ypoglikemia

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας

Αν είναι χαμηλό το σάκχαρο του αίματος πρέπει να αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ, γιατί κινδυνεύει η ζωή σας

icon

1. Μετρήστε αμέσως τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος. Αν δεν μπορείτε να τα μετρήσετε, αντιμετωπίστε την κατάσταση παρόλα αυτά.

icon-2

2. Αντιμετωπίστε την κατάσταση πίνοντας κάτι ζαχαρούχο, όπως π.χ. μισό ποτήρι χυμού φρούτων (από πορτοκάλι, μήλο ή σταφύλια για παράδειγμα), ή μασήστε 3 χάπια γλυκόζης ή 5-6 σκληρές καραμέλες.

icon-3

3. Αναμείνατε 15 λεπτά και στη συνέχεια μετρήστε και πάλι τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος. Εάν εξακολουθούν να είναι χαμηλά, φάτε ή πιείτε κάτι ζαχαρούχο. Μόλις τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος επιστρέψουν στα φυσιολογικά, φάτε ένα γεύμα ή σνακ. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προλάβετε την επιστροφή των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης αίματος.

icon-4

4. Ενημερώστε και συμβουλευτείτε τον Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο Dr. Γεώργιο Κούρτογλου.

  • Αντιμετωπίζοντας την υπογλυκαιμία

    Αντιμετώπιση υπογλυκαιμίας

    Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι πολύ σοβαρά, τότε η λήψη ζάχαρης με τη μορφή ενός μπισκότου ή ενός φρούτου μπορεί να είναι αρκετή. Εάν χρειάζεστε ζάχαρη, τότε σιγουρευτείτε ότι την λαμβάνετε σε κάποια μορφή που θα δράσει γρήγορα. Η ζάχαρη σε υγρή μορφή απορροφάται πιο γρήγορα από τη στερεή, οπότε τα αναψυκτικά ή οι χυμοί που περιέχουν ζάχαρη είναι χρήσιμα. Να θυμάστε ότι η σοκολάτα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε λίπος, θα απορροφηθεί πιο αργά και μπορεί να μην ανακουφίσει τα συμπτώματά σας αμέσως.

  • Υπογλυκαιμία μεταξύ γευμάτων

    Μόλις αντιμετωπίσετε τα αρχικά σας συμπτώματα, να ξέρετε ότι εάν το γεύμα σας είναι αρκετές ώρες αργότερα, το σάκχαρό σας μπορεί να μειωθεί ξανά. Αυτό μπορείτε να το προλάβετε λαμβάνοντας κάποιο σάκχαρο/υδατάνθρακα με αργή απορρόφηση (π.χ. ένα σάντουιτς).

  • Απουσία συμπτωμάτων

    Εάν λαμβάνετε ινσουλίνη και δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε την υπογλυκαιμία -δηλαδή, να έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου χωρίς πρώιμα προειδοποιητικά συμπτώματα- τότε είναι χρήσιμο να γνωρίζει η οικογένειά σας τι να κάνει σε περίπτωση που αρχίσετε να χάνετε τις αισθήσεις σας. Η γλυκαγόνη, που χορηγείται με ιατρική συνταγή, μπορεί να χορηγηθεί με ένεση και να προκαλέσει μία προσωρινή αύξηση της γλυκόζης.

  • Επανεξέταση δόσης ινσουλίνης

    Εάν λαμβάνετε ινσουλίνη και εμφανίζετε συχνές υπογλυκαιμίες, μπορεί να σημαίνει ότι η ινσουλίνη σας ή το σχήμα των ινσουλινών που λαμβάνετε πρέπει να επανεξεταστεί από τον Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο Dr. Γεώργιο Κούρτογλου.

  • Πρόληψη υπογλυκαιμίας

    Η πρόληψη της υπογλυκαιμίας είναι καλύτερη από τη θεραπεία και αυτό επιτυγχάνεται όταν ξέρετε ποιες είναι οι στιγμές που είστε πιο ευάλωτοι. Αυτές θα είναι συνήθως μεταξύ των γευμάτων ή στη διάρκεια των γευμάτων εάν τρώτε αργοπορημένα. Μάθετε πώς δρουν τα δισκία σας ή η ινσουλίνη, γιατί η στιγμή που είστε ευάλωτοι θα είναι αυτή της μέγιστης δράσης των φαρμάκων.

  • Πρόσληψη αλκοόλ

    Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας καθώς εμποδίζει το συκώτι να απελευθερώσει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό στη συνέχεια μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, το οποίο σας θέτει σε κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Έτσι, εάν καταναλώνετε αλκοόλ περισσότερο από τις φυσιολογικές ποσότητες που θα σας συστήσει ο Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος Dr. Γεώργιος Κούρτογλου αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας!

Για επείγοντα καλέστε στο

6944 465888