“Μέτρα και το Σάκχαρό σου.
Μετράς γιατί σε νοιάζει το αποτέλεσμα.”

Το καλύτερο δυνατόν Ζάχαρο με τις λιγότερες δυνατόν Υπογλυκαιμίες.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

new-sakxarwdis-diavitis

Τι συμβαίνει όταν έχετε διαβήτη;

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση στην οποία τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος είναι υψηλά, διότι:

  • Δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη και με την πάροδο του χρόνου παράγεται συνεχώς λιγότερη ή
  • Δεν λειτουργεί (δρα) σωστά η ινσουλίνη που ήδη παράγεται. Κατά συνέπεια, η γλυκόζη δεν εισέρχεται στα κύτταρα του οργανισμού σας και παραμένει στην κυκλοφορία (στο αίμα). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος είναι υπερβολικά υψηλά. Η ρύθμιση του διαβήτη, σας βοηθά να κρατάτε σε ισορροπία τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούσε το σώμα σας πριν εμφανίσετε διαβήτη.

Καθημερινή αντιμετώπιση του διαβήτη

Ο διαβήτης δεν μπορεί να θεραπευτεί ακόμα πλήρως, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε φροντίζοντας τον εαυτό σας. Ο Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος Δρ. Γεώργιος Κούρτογλου θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πλάνο φροντίδας, το οποίο Θα είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας. Αν έχετε απορίες σχετικά με το πλάνο σας, ενημερώστε την ομάδα σας!

Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, η οποία βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει από το αίμα στα κύτταρα. Η ινσουλίνη παράγεται από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος.

Τα κύτταρά χρειάζονται τη γλυκόζη για ενέργεια. Η γλυκόζη των τροφών προκαλεί την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, βοηθώντας τη γλυκόζη να κυκλοφορήσει από το αίμα στα κύτταρα. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας αποτρέπει τη σωστή λειτουργία της ινσουλίνης. Με την πάροδο του χρόνου, παράγεται ορισμένη ποσότητα ινσουλίνης, αλλά η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή.

1 insoulini diavitis tipou 2

  • Διαβήτης τύπου 1

    Οι συνηθέστεροι τύποι διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

    Στο διαβήτη τύπου 1, δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη και πρέπει να χορηγηθεί εξωγενώς. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες σε σχέση με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

  • Διαβήτης τύπου 2

    Στο διαβήτη τύπου 2, παράγεται ορισμένη ποσότητα ινσουλίνης, αλλά η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή, ή δεν αξιοποιείται σωστά από τον οργανισμό σας. Πολλά από τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Συνήθως αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή, άσκηση και αντιδιαβητικά φάρμακα. «Όμως στην εξέλιξη της νόσου μπορεί να χρειαστεί ινσουλίνη, όπως και στα άτομα με διαβήτη τύπου 1. Πολλοί είναι ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών, ωστόσο, ο αριθμός των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται, κυρίως λόγω της παχυσαρκίας.

  • Διαβήτης τύπου 2 και ινσουλίνη

    Πώς βοηθάει η ινσουλίνη τον διαβήτη τύπου 2

    Πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 σχεδιάζουν τα γεύματά τους και γυμνάζονται, ενώ επίσης ξεκινούν τη λήψη φαρμάκων που θα τους βοηθήσουν στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, όταν σταματά η παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό, πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 Χρειάζεται να λάβουν ινσουλίνη. Ο στόχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) είναι μικρότερος του 7%. Εάν δεν τον πετυχαίνουν με τα υπόλοιπα αντιδιαβητικά φάρμακα πρέπει να λάβουν ινσουλίνη προκειμένου να προλάβουν τις επιπλοκές του διαβήτη.

    Σε πολλά άτομα προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο των ενέσεων (αναρωτιούνται αν η ινσουλίνη έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αν η λήψη ινσουλίνης Θα αλλάξει τον τρόπο ζωής τους).

    Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά θεωρούν ότι η έναρξη της ινσουλίνης αλλάζει τη ζωή τους. Μπορεί να Θεωρήσουν ότι ο προγραμματισμός των γευμάτων και οι οδηγίες για αύξηση της σωματικής δραστηριότητάς τους κάνουν τη ζωή τους δύσκολη.

    Σήμερα, τα προϊόντα και οι συσκευές ινσουλίνης που διατίθενται είναι πολλές. Συνεργαστείτε με την ομάδα των Θεραπευτών του διαβήτη σας προκειμένου να βρείτε τα προϊόντα για τον διαβήτη που είναι κατάλληλα για εσάς.

    Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ινσουλίνης;

    Υπάρχουν πολλοί τύποι ινσουλίνης, οι οποίοι δρουν με διαφορετικό ρυθμό όσον αφορά τον τρόπο απελευθέρωσης της ινσουλίνης από το σώμα. Διαθέτουν:

    • Διαφορετική έναρξη δράσης (χρόνος έναρξης της δράσης)
    • Διαφορετική κορύφωση της δράσης (χρόνος ισχυρότερης επίδρασης στη γλυκόζη αίματος)
    • Διαφορετική διάρκεια δράσης (χρονικό διάστημα δράσης).

    Οι σύγχρονες ινσουλίνες (ή αλλιώς ανάλογα ινσουλινών) είναι εξελιγμένες μορφές ινσουλίνης, οι οποίες είναι περισσότερο ευέλικτες σε σχέση με τον χρόνο των γευμάτων. Ο Ειδικό Παθολόγος – Διαβητολόγος Dr. Γεώργιος Κούρτογλου θα σας συνταγογραφήσει τον τύπο της ινσουλίνης που είναι κατάλληλος για την περίπτωσή σας.

    2 insoulini gia diaviti tipou 2

    Κάθε τύπος ινσουλίνης βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι τύποι κατάλληλοι για όλα τα άτομα. Οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε ινσουλίνη διαφέρουν. Και οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε ινσουλίνη μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

    Δημιουργήστε το πλάνο της ινσουλίνης σας

    ‘Όλα τα άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη χρειάζονται ένα προσωπικό πλάνο για τη λήψη της ινσουλίνης σε συνεργασία με τον Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο Dr. Γεώργιο Κούρτογλου. Το πλάνο σας θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε την ινσουλίνη που χρειάζεστε με τον τρόπο που θα έκανε ο οργανισμός σας, εάν δεν είχατε διαβήτη. Το πλάνο σας θα αναφέρει:

    • Ποιον τύπο ινσουλίνης θα πρέπει να λάβετε
    • Πόση ινσουλίνη θα πρέπει να λάβετε
    • Πότε Θα πρέπει να λάβετε την ινσουλίνη.

    Το πλάνο σας θα βασίζεται:

    • Στο πότε και πόσο τρώτε
    • Στο τρέχον επίπεδο της γλυκόζης αίματος
    • Στο επίπεδο της σωματικής σας δραστηριότητας
    • Στον τρόπο ζωής σας.

    Οι ανάγκες σας για ινσουλίνη αυξομειώνονται καθημερινά και εξαρτώνται από το τι κάνετε και ποια είναι τα επίπεδα της γλυκόζης που περιέχονται στο αίμα σας. Για παράδειγμα:

    • Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη ινσουλίνη μετά από το γεύμα. Η αξιολόγηση της ινσουλινοθεραπείας στο γεύμα γίνεται 2 ώρες μετά τη λήψη του γεύματος.
    • Χρειάζεστε περισσότερη ινσουλίνη κατά τη διάρκεια ασθένειας.
    • Μπορεί να χρειάζεστε λιγότερη ινσουλίνη

    α. Κατά τη διάρκεια του ύπνου
    β. Σε συνδυασμό με άσκηση.

  • Διαβήτης κύησης

    Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

    Ο διαβήτης κύησης αφορά στα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος που αναπτύσσονται στην εγκυμονούσα κατά τη διάρκεια της κύησης. Εμφανίζεται σε 7 περίπου ανά 100 κυήσεις. Τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος συνήθως ομαλοποιούνται αμέσως μετά από τη γέννηση του μωρού.

    Αιτίες του διαβήτη κύησης:

    ‘Όταν τρώτε, μέρος της τροφής που καταναλώνετε περιέχει σάκχαρα (γνωστό και ως «γλυκόζη»). Η γλυκόζη μεταφέρεται μέσω του αίματος σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού σας. Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει από το αίμα στα κύτταρα. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία συντίθεται στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος.

    Τα κύτταρά σας χρειάζονται τη γλυκόζη για ενέργεια. Η γλυκόζη των τροφών προκαλεί την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματός σας. Η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, βοηθώντας τη γλυκόζη να κυκλοφορήσει από το αίμα σας στα κύτταρα.

    Στο διαβήτη κύησης, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ανάπτυξης του εμβρύου. Ο οργανισμός σας προσπαθεί να παράξει περισσότερη ινσουλίνη για να μπορέσει να χειριστεί την επιπλέον γλυκόζη, αλλά η ποσότητα που παράγει δεν είναι αρκετή. Επομένως, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και δεν κατευθύνεται στα κύτταρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος είναι υπερβολικά υψηλά.

    3 diabitis kiisis thessaloniki

    Κίνδυνοι του Διαβήτη Κύησης:

    Αν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος δεν αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκύψει πρόβλημα τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο. Το έμβρυο λαμβάνει θρεπτικά συστατικά, στα οποία περιλαμβάνεται η γλυκόζη, από το αίμα σας. Αν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος είναι υψηλά, το έμβρυο Θα λάβει υπερβολική ποσότητα γλυκόζης. Θα αποθηκεύσει την επιπλέον γλυκόζη ως λίπος. Το έμβρυο μπορεί να πάρει πάρα πολύ βάρος και να γίνει πολύ μεγάλο (αυτή η ιατρική πάθηση ονομάζεται «μακροσωμία»). Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος μπορούν, επίσης, να επιβαρύνουν το πάγκρεας του εμβρύου καθώς προσπαθεί να παράξει περισσότερη ινσουλίνη για να χειριστεί την επιπλέον γλυκόζη αίματος.

    Ειδικότερα, το έμβρυο μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλότερο κίνδυνο:

    α) Περιγεννητικά

    • Τραυματισμός στους ώμους ή άλλου είδους τραυματισμός κατά τη διάρκεια του τοκετού Χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος μετά από τον τοκετό
    • Αναπνευστικά προβλήματα
    • ‘Ίκτερος
    • Ενδομήτριος Θάνατος.

    β) Μετά την κύηση και μακροχρόνια, το έμβρυο μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλότερο κίνδυνο:

    • Παχυσαρκίας
    • Διαβήτη τύπου 2
    • Μαθησιακών δυσκολιών.

    Ο διαβήτης κύησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της μητέρας για:

    • Εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 μετά από τη γέννηση του μωρού
    • Εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης
    • Πρόωρο τοκετό
    • Καισαρική τομή.

    Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβούν όλα αυτά! Ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης αίματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

    4 diavitis kiisis

    Αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης

    Ο στόχος σας στην αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης είναι να κρατήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος όσο πιο κοντά γίνεται στα φυσιολογικά. Ο Ειδικό Παθολόγος – Διαβητολόγος Dr. Γεώργιος Κούρτογλου θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα για να επιτύχετε τον συγκεκριμένο στόχο. Μπορείτε να κάνετε τέσσερα πράγματα για ρύθμιση της νόσου:

    • Καταναλώνετε τα γεύματα και τα σνακ σας σύμφωνα με το πλάνο των γευμάτων σας
    • Γυμναστείτε τακτικά
    • Λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας
    • Ελέγχετε συχνά τη γλυκόζη του αίματός σας, σύμφωνα με το Θεραπευτικό πλάνο.

    Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό:

    Πριν πάτε στο νοσοκομείο για να γεννήσετε, Ο Ειδικό Παθολόγος – Διαβητολόγος Dr. Γεώργιος Κούρτογλου θα ελέγξει τη γλυκόζη του αίματός σας και θα παρακολουθήσει προσεκτικά την υγεία σας. Αν λαμβάνατε ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τη χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του τοκετού.

    Μετά από τον τοκετό, τα επίπεδα των ορμονών σας Θα πέσουν. Τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος συνήθως ομαλοποιούνται. Το επίπεδο της γλυκόζης αίματος του εμβρύου παρακολουθείται για να διασφαλιστεί ότι κυμαίνεται στο φυσιολογικό εύρος.

    Ο Ειδικό Παθολόγος – Διαβητολόγος Dr. Γεώργιος Κούρτογλου θα ελέγξει τη γλυκόζη αίματος 6 έως 12 εβδομάδες μετά από τη γέννηση του μωρού για να διασφαλίσει ότι είναι φυσιολογική. Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στη μετέπειτα ζωή σας λόγω του διαβήτη κύησης, και γι’ αυτό ο ίσως χρειαστεί να παρακολουθείτε τη γλυκόζη του αίματός σας. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 εάν:

    • Συνεχίσετε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής
    • Γυμνάζεστε τακτικά
    • Προσέχετε το βάρος σας.

    Επικοινωνήστε με τον Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο Dr. Γεώργιος Κούρτογλου για το τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς, εσείς και το μωρό σας!

  • Μακροχρόνιες Επιπλοκές του Αρρύθμιστου Διαβήτη

    Όταν η υψηλή γλυκόζη αίματος δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλή­ματα υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να καταστρέψει μικρά και μεγάλα αγγεία και τα νεύρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως:

    • Στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο
    • Νευροπάθειες
    • Οφθαλμικές παθήσεις – Αμφιβληστροειδοπάθεια
    • Λοιμώξεις
    • Νεφρική νόσο – Νεφρική ανεπάρκεια
    • Προβλήματα στα πόδια και τα πέλματα.
  • Έλεγχος της γλυκόζης του αίματος

    Ο αυτοέλεγχος της γλυκόζης αίματος -και μάλιστα ο συχνός-είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διασφάλισης ότι ο διαβήτης σας βρίσκεται υπό έλεγχο. Μπορείτε να ελέγχετε τη γλυκόζη του αίματός σας χρησιμοποιώντας μετρητή. Κυκλοφορούν πλέον πολλά διαφορετικά είδη μετρητών γλυκόζης αίματος. Ο Ειδικός – Παθολόγος Δρ. Γεώργιος Κούτρογλου μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε έναν από αυτούς και να σας μάθει τον τρόπο χρήσης του. Μαζί θα καθορίσετε από κοινού τους στόχους της γλυκόζης αίματος βάσει του πλάνου φροντίδας του διαβήτη που θα συντάξετε.

sakxarwdis-diavitis

Επιπλέον πληροφορίες

Για επείγοντα καλέστε στο

6944 465888